TótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTóték

Tóték

Örkény István

2007 március 29-én 19 órától a Lajtha László teremben volt a Stúdió M Örkény István drámája alapján készült új színházi darabjának bemutatója.

"Ha egy népet beletörődni tanítja a sorsa, persze nehéz bűnösnek bélyegezni azt, aki a végkimerülésig folytatja a beletörődést."

A Tóték, Örkény István (1912-1979) drámája eredetileg filmforgatókönyvnek készült. Ebből dolgozta át kisregénnyé majd ennek sikere után nyerte el azt a tömör, drámai formát, amelyet mára már a világ legtöbb színpadán játszottak és ismernek. A darab sajátosan groteszk: helyzetei egyszerre tudnak tragikusan és komikusan hatni. Két nagyon ellentétes - de önmagában működőképes - világ találkozik benne, a háborúból pihenni érkező őrnagy a front borzalmaitól távol eső nyugodt község mintacsaládjánál száll meg.
 
A család mindenben kedvét lesi, hiszen fiuk, Gyula, közvetlen beosztottja az őrnagynak: ha tehát az őrnagy jól érzi magát náluk, az a kéthetes szabadság letelte után gyakorlatilag azt jelentheti, hogy a fiuk biztonságban lesz. Nem könnyű dolog azonban a tűzoltóparancsnok Tótnak és családjának mindent a vendég kedve szerint tenni, ez a találkozás gyökeresen felfordítja a család életét. De nem adják fel, hiszen nagy a tét: Gyula élete. Kétségbeesetten próbálnak szót érteni egymással.
 
Ahogy Örkény mondaná: „[...] abban az információözönben, szózuhatagban, amiben élünk, a közlés értéke devalválódott, de nem hiszem és sosem fogom hinni, hogy ember és ember közt valaha is megszüntethető a kommunikáció.”
SzínészekBajkó László - Lőrincke
Dávid Attila Péter - Postás
Fehérvári Péter - Gizi
Hatházi Vilmos m.v. - Pap
Ioana Costea m.v. - Ági
Polgár Emília - Mariska
Sebastian Marina m.v. - Gyula
Szekrényes László - Tót
Veres Nagy Attila - Őrnagy
Virág Endre m.v. - Czipriáni prof.
RendezőFlorin Vidamski
Díszlet, jelmezWegroszta László
HangtechnikusBong Szabolcs
FénytechnikusSzabó Huba
ÜgyelőTasnádi Kinga
Öltöztető, kellékesBoth Melinda
TótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTótékTóték
Online Jegyvásárlás
Következő előadások