SzületésnapSzületésnapSzületésnapSzületésnapSzületésnapSzületésnapSzületésnapSzületésnapSzületésnapSzületésnap

Születésnap

„s nem lesz több rívás csak ünneplés, a viruló megkönnyebbőlt földtekén.”
 
Az előadás egy szerelmi háromszög témáját járja körül. Két férfi, egy nő klasszikus konfliktusos helyzetéből kiindulva, különböző reális élethelyzetek színházi továbbgondolása. Arra kerestük a választ, hogy mit jelent ma értéket képviselni. Hagyományos értelemben etikai kérdés, itt deviancia, a szabadságkeresés újragondolása. Adott egy társadalom, szeretné újrafogalmazni morális és gyakorlati értékeit. Ez egy nappali munka. Éjjel pedig lerombolja. Ez egy ilyen éjszaka.
 
A humor fontos alkotóelem, nem szórakoztat, de leleplez. Tragédiákról nincs szó, csak emberi sorsok banalizálódásáról. Nincs értékpusztulás, mert az értékek átminősültek. És nem születhet semmi nappali, mert éjszaka van. A történet kiindulópontja a születésnap. A játékszabályok adottak, a társaság összeszokott, kialakult a hierarchia. A játék bizarrságát növeli a tény, hogy érzékeny szereplőkről van szó, de ebben a korban összeroppannak, „ rajtuk a század testének lenyomata – a hitványsárga irigység.” Banalizálódik az emberi méltóság, átértékelődnek a lelki folyamatok, leredukálódik az önkontroll, teret kap az ösztönös viselkedés.
 
A dráma hősei a XXI. század kisemberei, hősiességük nevetséges vagy szánalomra méltó. Ami közös bennük, hogy hasonlóan keveredik testükben a stressz és az unalom - a nonszensz korában élnek. A nonszensz mint létforma, behálózta az élet minden területét. Az értelmetlenséget nem lehet fokozni, csak halmozni, ameddig föl nem emészt mindent és mindenkit. Értelemkeresés az értelmetlenségben – nonszensz.
 
A  bemutató időpontja 2011 március 
SzínészekArdeleanu Mónika - Mónika
Szekrényes László - Lacika
Veres Nagy Attila - Atika
RendezőDávid Attila Péter
ZeneGulácsi Zsuzsanna
SzületésnapSzületésnapSzületésnapSzületésnapSzületésnapSzületésnapSzületésnapSzületésnapSzületésnapSzületésnap
Online Jegyvásárlás
Következő előadások