Sepsiszentgyörgyön a Közép-Európa Táncszínház

A budapesti Közép-Európa Táncszínház jelenleg Magyarország egyik leginnovatívabb társulata. Egyedülálló repertoárjának darabjai aktualitásra és reflektivitásra törekszenek. Április 14-15. között két előadással érkeznek Sepsiszentgyörgyre, a vendégjátékok megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, A Bethlen Gábor Alap és Budapest Főváros Önkormányzata támogatja.

InsoundOut
Április 14. (vasárnap), 19 óra - Háromszék Táncstúdió ('35)

Előadó: Mádi László
Koreográfus: Mészáros Máté

Mádi László életében gyermekkorától nagy szerepet játszik a tánc. Most mégis egy másik médiumon, a zenén keresztül közelíti meg a koreográfia azt a fejlődéstörténetet, ami meghatározza őt ma táncosként. Az előadás mozgástere egy asztal lapja, melyen a kifejezés eszközei, a táncművész hangszerei helyezkednek el, a mozdulatok üzenetét pedig a zene közvetíti a nézők felé. Az előadás a nézőkben születik meg, akik ezúttal nem a szemükkel, hanem a fülükkel és teljes jelenlétükkel fogadják be a hangzó-mozgó koreográfiát, ahová résztvevőként maguk is meghívást kapnak. Mészáros Máté koreográfiája sokkal inkább egy ünneppé fokozódott közös élmény, mintsem szigorúan vett táncelőadás.

Mészáros Máté a Táncművészeti Főiskola elvégzése után a Szegedi Kortárs Balett tagja lett, majd külföldre ment, ahol olyan világhírű koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Sharon Eyal, Amanda Miller, Roberto Galvan, Myriam Naisy, Robin Orlin. 6 évig volt a belga fizikai színház, az Ultima Vez társulatának tagja, jelenleg szabadúszó alkotóként és meghívott koreográfusként dolgozik. Idén novemberben készül bemutatni új produkcióját, melynek koprodukciós partnerei a SÍN Kulturális Központ és a Trafó.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poly
Április 15. (hétfő), 19 óra - Háromszék Táncstúdió

Előadják a Közép-Európa Táncszínház táncművészei
Koreográfus: Eryk Makohon

A Közép-Európa Táncszínház Poly c. darabja Eryk Makohon - a Cracow Dance Theatre alapítója, igazgatójának koreográfiája. Eryk koreográfiáját a párkapcsolat építésében létrejött változások ihlették. Izgalmas és bonyodalmas, már-már átláthatatlan, mégis matematikai pontossággal leképezhető, viszony-kavalkád adja a mű kiindulópontját. A szituációkat a társadalmilag kódolt, és a táncszínpadon karakterisztikusan felerősített viselkedésformák szerkesztik, a maguk féktelen szabadságával, és ugyanakkor a viselkedés-protokoll megkerülhetetlen kódjaival. Eryk Makohon – a Cracow Dance Theatre alapítója, igazgatója, koreográfusa. Állandó tanár a krakkói Ludwik Solski State Drama School-nál a Táncszínház Tanszéken ahol lengyel tánctechnikát, kortárs és modern táncot, táncszínházi formulákat oktat. Táncosként először Krakkóban, majd Sziléziában, a Silesian Dance Theatre-ben dolgozott. Már a kezdetektől saját csoport vezetett, mely néhány év után alakult át a ma Cracow Dance Theatre néven működő intézménnyé, mely jelenleg a legaktívabb és ismertebb táncszínház Lengyelországban. A Közép-Európa Táncszínház az első magyar társulat, akivel dolgozik.


 

 

Online Jegyvásárlás
Következő előadások