Programjaink a 2019/2020-as évadban

Góbi Rita koreográfiájában mutatuk be a Sírunk, nevetünk c. produkciót szeptember 15-én, vasárnap 19 órától a Háromszék Táncstúdióban. Góbi Rita táncművész, koreográfus és táncpedagógus, aki számos rezidenciaprogramon vett részt Európában és az Egyesült Államokban. 2017-ben bekerült az Aerowaves Twenty18 fiatal alkotói közé, 2018-ban pedig Lábán Rudolf-díjat nyert. Stílusát a minimalizmus és a precízen kidolgozott koreográfia jellemzi.

Az előadás az emlékek töredékes és olykor csalóka szerkezetén keresztül, képszerűen eleveníti fel a múltat. Az előadók őseik bőrébe bújva egy olyan kort jelenítenek meg, amikor még ők sem léteztek. A jelenetek olykor hirtelen megszakadnak; az életerős test mozgása repetitívvé válik, az öregkor torz, nehéz, küzdelmes mozdulatai szép, izgalmas, absztrakt táncokká alakulnak át. A gyerekkor és az öregség állapotai játszanak egymással. A kisgyerek első bizonytalan lépései és az idős ember ingatag járása közt húzódik a mozgások gazdag skálája.

A darab a közösség, az együtt, egymás mellett töltött idő viszonyait tárja fel, amelyből kiemelkednek az egyes szereplők szólisztikus jelenetei. Az emberi élet apró mozzanatainak mikroszkóp alatti vizsgálatával rétegződik egymásra a múlt és a jelen. Az előadás az élet két végpontja, a mozdulatlanság első és utolsó pillanata között feszülő időt kutatja.

Góbi Rita első alkalommal rendez társulatunknál. Az előadás zenéjét Szegő Dávid jegyzi, fénytervező Zuzana Režná, jelmeztervező Marie Gourdain, dramaturg Zsigó Anna. Az előadás létrejöttét a The Administration of the National Cultural Fund (AFCN) és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Az évad második bemutatóját Ermira Goro táncművész, koreográfus jegyzi, melynek bemutatójára október 30-án kerül sor. Ermira Goro, a brit DV8 Physical Theatre táncosa, 2017-ben mutatkozott be Sepsiszntgyörgyön a FLOW2 fesztivál keretében – az Onassis Cultural Centre produkciójában készült Dandelion előadásban láthatta a közönség. Idén koreográfusként tér vissza a társulathoz, a Variations: No. 1 produkció önmagunk és a másik hiteles megismerését, az őszinte kapcsolatteremtés lehetőségeit kutatja a tánc és a fizikai színház nyelvén keresztül. A táncművész első alkalommal rendez Romániában. Az előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Cosmin Manolescu bukaresti táncművész, koreográfus rendezi az évad harmadik bemutatóját. Az alkotó a Serial Paradise Company/Fundația Gabriela Tudor koreográfusa, kurátora és művészeti vezetője, jelenleg nemzetközi projektekben, rezidenciaprogramokon vesz részt Bukaresttől Tokyóig. A bemutató tervezett időpontja 2020. március közepe. Az előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Az M Studio nemzetközi mozgásszínházi fesztiváljára, a FLOW3-ra 2019. november 13-17. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön. A fesztivál idén is színvonalas, a nemzetközi táncszcéna meghatározó trendjeit képviselő társulatokat vonultat fel. A harmadik FLOW keretében látható lesz az Emanuel Gat Dance (FR), Josef Nadj (FR), a Gobi Rita Company (HU) valamint a Közép-Európa Táncszínház (HU) és Anton Lachky (SK) közös produkciója is.

Folytatódik a LIFT – boys will be boys c. előadás nemzetközi fesztiválrészvételeinek sora: az előző évad iráni, németországi, bulgáriai és horvátországi fellépései után szeptember 7-én a lengyelországi Szczecin-ben, a Pro Contra Nemzetközi Színházfesztiválon valamint szeptember 17-én a XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón mutatkozik be a Fehér Ferenc koreográfiájában készült produkció.

A Barta Dóra rendezésében készült Danse noir produkciót turné keretében Budapesten, Debrecenben, Temesváron és Újvidéken láthatja majd a közönség.
A sepsiszentgyörgyi előadásokra jegyek továbbra is a Központi Jegyirodában valamint a www.biletmaster.ro oldalon válthatók.

Online Jegyvásárlás
Következő előadások
2020. szeptember 29. 21:30 óra
PYRO / Kovászna