LiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliom

Liliom

Molnár Ferenc


avagy a 1909/16423-as ügyirat

A XX. század elejének Budapestje a kávéházak és a jómódú polgárok városa. Itt működik Európa első földalattija, bevezetik az elektromos világítást, megépül az Országház. Messzi földről látogatják a híres pesti gyógyfürdőket, virágzik a kultúra, zajlik az éjszakai élet. Ekkor él és alkot Ady, Babits, Kosztolányi, Krúdy, a Nyugat alapító nemzedéke. A színházak és az irodalom iránti érdeklődés egyre nő, Budapesten ekkor már 10 állandó magyar színház működik. A polgári réteggel párhuzamosan megnő a városban élő kisiparosok és szegényebb munkások száma is. A változatos társadalmi rétegek közös szórakozóhelye a Városliget, amely ekkor éli fénykorát. Lovagló arisztokraták, virgonc iskolás gyermekek, korzózó cselédek és katonák, az Állatkert és a Vidámpark látogatói, télen korcsolyázni siető párok lepik el a város szívében található szabadtéri szórakoztató-központot. A Liget az a hely, mely a kor alkotóinak egész sorát megihleti (Krúdy Szindbádja, Babits csavargói egyaránt szívesen időztek itt). Mind közül azonban kétségkívül Molnár Ferenc hintáslegénye, Liliom futotta be a legfényesebb karriert.
 
 
Molnár Ferenc (Budapest, 1878. január 12. – New York, 1952. április 2.): drámaíró, író, publicista. A XX. századi magyar irodalom világszerte legelismertebb alkotója. Molnár első nemzetközi sikert aratott darabja az 1907-ben írt Az ördögmelyet a Vígszínházi bemutató után Bécsben és Olaszországban is játszottak. Ugyanebben az évben jelent meg az ifjúsági regényirodalom remekműve, A Pál utcai fiúk. Ezt számtalan nyelvre lefordították, s Oscar-díjra is jelölt magyar–amerikai koprodukciós film is készült belőle Fábri Zoltán rendezésében. A Liliomot 1909-ben írta, a budapesti Nemzeti Színházban azonban csúfosan megbukott vele. Néhány évtized múlva azonban a melegszívű hintáslegény és az egyszerű, de a hintáslegénybe egy életre szerelmes cselédlány megható története világhírt hozott neki.
 

A Liliom életkép a Liget elesett, mégis – minden „rosszaságuk” ellenére – tiszta szívű alakjairól, melyet a bécsi bemutató után 1921-ben Amerikában majd Londonban is színre vittek. Megrendezte Orson Welles is, rádiójátékként, melynek címszerepét ő maga alakította. 1934-ben Fritz Lang megfilmesítette, majd alapjául szolgált az 1945-ben a Broadwayen bemutatott Carousel (Körhinta) című musicalnek. A XX. század színpadain szintén folyamatosan jelen van Molnár e legvitatottabb, ám tagadhatatlanul legsikeresebb darabja. 2000-ben Michael Thalheimer rendezésében volt látható a hamburgi Thalia Theaterben. A budapesti Krétakör Színház 2001-ben mutatta be a Schilling Árpád rendezte Liliomot, mely számos rangos elismerést hozott a társulatnak.
 
 
 
 
 
 
Rusznyák Gábor: „Érdekelt, hogy nyolc színésszel hogyan lehet elmondani ezt a történetet. Molnár Ferenc drámája egy csökött, öntörvényű, de gyermekien jólelkű és ezt irdatlanul szégyellő, érzelmeit kimutatni képtelen embernek és a vele teljesen hasonszőrű lánynak a történetét meséli el. Szegénység, kiszolgáltatottság és két ember, akik halálosan szerelmesek egymásba, mégis képtelenek kimondani azt az egyszerű szót: szeretlek. Az anyagnak jót tesz a szikárság, lehántja a dolgokról azt a szirupos mázat amivel nagyon könnyű lenne bevonni Molnár darabját. A szerepösszevonások érdekes játéka pedig eleddig rejtve maradt párhuzamokat mutat meg.”
 
 
 
 
 
 
SzínészekBajkó László - Budai Rendőr – Egyik csendőr – (A mennyországban: Csendőr)
Dávid Attila Péter - Ficsúr – Rendőrkapitány – (A mennyországban: Fogalmazó)
Fehérvári Péter - Liliom
Molnár Margit - Julika - Lujza - (A mennyországban: Gépirdásznő)
Nagy Eszter - Mari - (A mennyországban: Boriska)
Polgár Emília - Muskátné-Idősb Juli-(A mennyországban Zsuzsanna)
Szekrényes László - Hollunder – Másik CSendőr – (A mennyországban: Kádár)
Veres Nagy Attila - Hugó – Linzmann – (A mennyországban: Dr. Reich)
RendezőRusznyák Gábor
Díszlet, jelmezBagoly Zsuzsanna
HangtechnikusBong Szabolcs
FénytechnikusSzabó Huba
ÜgyelőTasnádi Kinga
Öltöztető, kellékesBoth Melinda
LiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliomLiliom
Online Jegyvásárlás
Következő előadások