ESCESCESCESCESCESCESCESCESCESCESC

ESC

A számítógépen a felső bal sarokban található billentyűvel kimenekülhetünk az éppen futó programból vagy játékból. Ez gyakran sikerül, de van, hogy a rendszer nem enged, nem válaszol. Fölülkerekedik. Olyan szabályok lépnek működésbe, amelyek rajtunk kívül állnak, de amelyektől hirtelen függeni kezdünk, befolyásolnak és meghatároznak. A rendszer pedig újból és újból bedarál és arra törekszik, hogy kordában tartson.
 
Az Esc címet viselő produkció szavak nélküli, színházi és filmes elemekből építkező előadás. Fő témája, a szituációkban is megmutatkozó alapmotívum, a bezártság. Önkéntes vagy önkéntelen szabadságvesztés? Lényegtelen. Ha történetre szeretnénk lefordítani a bizarr hangokból és látványból összeálló előadást, a következő koordinátákat adhatjuk meg: hat embert kis, korlátozott térbe zárnak kísérletezés céljából, minden lépésüket, mozdulatukat kamerával figyelik és korlátozzák, hogy kiderüljön, meddig feszíthető emberségük. A kamera kukucskál, irányít, viccel, büntet, megment és kínoz. Teljhatalmú. Bármilyen szabaduláskísérletre büntetéssel válaszol, megszabja a mozdulatokat, az emberek lelki és testi tűréshatárait próbálgatja. Nem tűr ellentmondást, a kihágásokat a hozzájuk méltó virtuális és látványos büntetéssel torolja meg.
 
A kamera a látványt, a hangokat is kezeli, de a nézőket is. Kukucskálótárssá tesz. A mindennapi média-kíváncsiskodást manipuláló, mindenbe beleavatkozó kamera hirtelen körvonalazza a szerepeket és a voyeur státusz mellett felvillantja a néző szerepének fontosságát is. Aki néz, annak döntenie is kell. El kell határoznia, hogy meddig hagyja magát irányítani és mikor mondja, hogy – escape. Még akkor is, ha nem mindig sikerül...
SzínészekDávid Attila Péter
Fehérvári Péter
Nagy Eszter
Polgár Emília
Szekrényes László
Veres Nagy Attila
RendezőZakariás Zalán
HangtechnikusBong Szabolcs
FénytechnikusSzabó Huba
Öltöztető, kellékesBoth Melinda
DíszlettervezőZakariás zalán
JelmeztervezőGyörgy Eszter
ESCESCESCESCESCESCESCESCESCESCESC
Online Jegyvásárlás
Következő előadások