Bővülő terek: ZéróPlusz TáncMűvek Bővülő terek: ZéróPlusz TáncMűvek Bővülő terek: ZéróPlusz TáncMűvek

Bővülő terek: ZéróPlusz TáncMűvek

Mivel emberi lényként születünk, vannak dolgok, amelyeket meg kell tapasztalnunk, melyekről gondolkodnunk kell, amelyeket éreznünk kell. Napról napra új dolgokkal találkozunk, és tanulunk közben. Néha vándorlunk, és néha megállunk. Vajon utunk során, egy idegen országban élve, megváltoztatnak-e bennünket a kérdések, nehézségek, amelyekkel találkozunk, és születhet-e valódi bizalom?” /Ayumi Toyabe/

Az ember az egyetlen állatfaj, amely igyekszik tudatosan (vagy éppen tudatlanságból kifolyólag) megváltoztatni természetes környezetét. E változtatás velejárója a rombolás. A koreográfia azt az evolúciós folyamatot szemlélteti absztrakt módon, amelynek során a környezetünkkel való feltétlen szimbiózistól eljutunk az eredeti természetes rend megkérdőjelezéséhez, az életfeltételek alakításának vágyához. A természettől való fokozatos elszakadással, a tudatalattiból való fokozatos kiemelkedéssel a pszichében is hasadás keletkezik, amelynek eredményeképpen idegenként csodálkozunk rá eredeti otthonunkra.

Életünk minden pillanatában meghatározó szerepet játszik a tér, bár ennek nem feltétlenül vagyunk mindig tudatában. Könnyen találhatjuk magunkat egy új, önmagunk által teremtett térben/helyzetben, amely tele van felfedezésre váró kihívásokkal és rejtélyekkel. Darabunk egyik legfontosabb jellemzője a tér szerkezetének kutatása a díszletelemek mozgatása segítségével, és annak vizsgálata, hogy a különböző terek hogyan határozzák meg létezésünket.

A koreográfia kibontakozása során a tér fokozatosan átlelkesedik, az előadó fokozatosan birtokba veszi a környezetet. Ez a birtokba vevés egyfelől alkalmazkodás, a sokaság láthatatlan szerkezetének a felfedezése, belső viszonyainak, erővonalainak a feltérképezése; másfelől pedig - egyidejűleg - ennek a behatároló, korlátozó struktúrának a lerombolása is. A környezethez való alkalmazkodásunk során szükségszerűen meg is változtatjuk azt.

A darab félúton helyezkedik el egy installáció és egy táncelőadás között, és összekapcsolja a fizikai és a virtuális valóságot.

Koreográfia, rendezés: Berger Gyula
Mozgások: Berger Gyula és Ayumi Toyabe (JP)
Előadó: Ayumi Toyabe (JP)
Látvány (díszlet, jelmez) konzultáns: Árvai György, Szűcs Edit
Maszk: Antal Malvina
Világítástervező: Budai Géza
Menedzser, rendezőasszisztens: Lisztes Mónika
Zene: De Natura Sonorum (Bernard Parmegiani)

A 2010 óta működő ZéróPlusz TáncMűvek művészeti és oktatási filozófiájában ötvözni igyekszik a keleti és nyugati hagyományokat. A hindu bölcsek számára a ZÉRÓ mindennek a kezdetét jelentette. Eredeti jele egyszerűen egy pont volt. A társulat nevében a ZÉRÓ kifejezés a misztikus középpontból való kiindulás szándékot jelzi és az alkotási folyamat jelképe is, hiszen megpróbálunk felfedni valami addig rejtetten maradót, megkísérelünk hidat építeni a spirituális és a materiális létezés között.

  • Ayumi Toyabe, japán táncművész tanulmányait Tokióban kezdte, ahol modern balettet, jazz táncot, hip hopot és sztepp táncot tanult, majd Németországban folytatta, ahol 3 év tanulást követően a Nürnberg Fürth Balett Akadémián szerezte meg diplomáját. Ezután Olaszországban elvégezte a Dance’s Start UP VI in Leggere Strutture Art Factory egyéves profi tréningprogramját, majd pedig Budapesten a ZéróPlusz TáncMűvek egyéves kortárs tánc programját. Részt vett Atsushi Takenouchi, Carlos Rodero, Gál Eszter és mások tanfolyamain és szerepelt többek közt Liesel Zink, Hrotkó Heléna, Volkhard Samuel Guist, Adrian Gaumé és Berger Gyula darabjaiban, szóló és csoportos koreográfiákban. Előadóművészi munkája mellett balettet és kortárs táncot oktat és különböző nemzetközi művészeti együttműködésekben vesz részt.
     
  • Berger Gyula, budapesti intenzív néptánc, klasszikus balett, jazz- és modern tánc tanulmányait követően 1984-ben alakította meg első társulatát, amely sokáig az egyetlen félhivatásos modern táncegyüttes volt Magyarországon. Mintegy 10 éves működés után tudásszomja Hollandiába vezette, ahol az Arnhemi Művészeti Főiskola Európai Táncművészet Fejlesztési Központ (EDDC) tagozatának a hallgatójaként tanult 4 évig. 1997-ben visszatért Magyarországra, ahol azóta folyamatosan tanít és koreografál. Néhány kollégájával 1998-ban létrehozta az L1 Egyesület elnevezésű alkotóközösséget, amelynek egészen 2011 februárjáig az elnöke volt. A művészi formációk az idők folyamán változtak, az alkotás és a tanítás folyamatos maradt. Jelenleg a Jurányi Házban működő ZéróPlusz TáncMűvek munkáját irányítja, az alkotás mellett egy egyéves intenzív kortárstánc képzést vezetve.

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, NKA Táncművészet Kollégiuma, L1 Egyesület, Műhely Alapítvány

Online Jegyvásárlás
Következő előadások