FLOW2 - [Day 1]FLOW2 - [Day 1]FLOW2 - [Day 1]FLOW2 - [Day 1]FLOW2 - [Day 1]FLOW2 - [Day 1]FLOW2 - [Day 1]

FLOW2 - [Day 1]

flownyitó
Néhány hópelyhet rázunk le magunkról a Magma Galériába érve, ahol létszámban nem túl sok, szeretettel annál több kedves arc fogad a fényképkiállításon. A fotókiállítás megnyitója a fénykép meghatározásával indul, majd a „fény rögzített lenyomatait” ezt követően a pincehelységben tekinthetjük meg. Az újvidéki származású Nagy József önkifejező eszköztára nem csak a színházi alkotásokban összpontosul: a képzőművészet és a fotóművészet épp úgy áthatja művészi törekvéseit, mint a tánc. Nagy József azonban nem hagy magunkra értelmezési keret nélkül, a kiállítás szemrevétele előtti egyszemélyes performansza betekintést enged sajátos gondolkodásmódjába és stílusvilágába egyaránt.

Háttal állva, fekete öltözetet és sapkát viselve fogadja közönségét. Hatalmas fehér felületre fest feketével ujjainak, orrának és egy kötés búzának segítségével. A festés rituáléját táncsor kíséri, mezítláb. A népies vonulat jelenlétét a festéket tartó, narancssárga virágcserép, a búza és a festményként létrejött mező tájképe jelzi; a folklór Nagy József formavilágának egyik jellegzetes motívumának tekinthető. A performansz a művész megfordulásával és sapkájának levételével ér véget. 
A kiállítás ezen a ponton kezdődik. A fényképek rendhagyónak mondhatóak. A monokróm színhasználat ellenére minden felvétel külön történetet láttat, más hangulatot képvisel. Egy kép tartalmában önmagával is kontrasztos: a legtöbb fénykép egy élettelen tárgy és egy (már) élettelen állat összeegyeztetését tematizálja. 
A kiállítás-megnyitó a 2. Flow Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál kezdete egyben: a különleges fotókiállítás lökete mindenképp különleges fesztivált ígér.
Nagy József kiállításmegnyitó -  MAGMA Kortrás Művészeti Kiállítótér
(György Emese)

---
To_R
M Studio & Compagnie Pal Frenak

Átkapcsolják a színpadi világítást, és elindul a zene. A zene lüktetésének ritmusát felveszi a szívverésem is, nem hagy nyugodni.
A díszlet letisztult: fehér balettszőnyeg, középen egy négyzet alakú, felfújható, átlátszó műanyag objektum. Magassága a színészek derekáig ér. Mivel középen üres, olyan mintha egy óriási négyszög alakú úszógumi lenne. Paradox jelenség. Egyszerre kelti bennem a puhaság érzését, de ugyanakkor feszességet is sugároz. Felosztja a teret, határként szolgál (melyet a világítás is kihangsúlyoz), de minden mozdulatot láthatunk. A plafonon egy fehér anyagból készült csillár van, ami a jelmezekre játszik rá. Ott függ, számítok rá, hogy egyszer csak könnyedén leessen onnan, a vége felé már szinte türelmetlenül várom.

A hátsó ajtókon jönnek be a színészek fehér, fodros menyasszonyi ruhákban és szoknyákban. Átugrálnak a középen lévő akadályon, nekiesnek, visszapattannak róla. Mozgásuk fragmentált és ismétlődő. A műanyag díszlet számomra átalakul és a gyász érzésével asszociálom. Olyan, mint egy láthatatlan hólyag, ami állandóan ott van, hol kilépek belőle, hol visszaesek. 
Az előadás mindössze egy óra, de telített. Amikor megjelenik első alkalommal Orbán Levente tolószékben a színpad hátsó ajtajában, kiráz a hideg, és egyre csak fokozódik bennem a félelem érzése, amikor közelebb jön.
Többször is sötétség nehezedik ránk, de nem érzem nyomasztónak, inkább lehetőséget ad pihenésre. Ahogy lassan alszanak ki a fények én is behunyom a szemem és mély levegőt veszek. Érzem, hogy a közönség is fellélegzik egy pillanatra, aztán az előadás megint visszaránt. Minden izmunk nekünk is megfeszül, nemcsak a táncosoknak. Az előadás után, amikor kijövök, érzem, hogy fel vagyok töltődve, de el is fáradtam. Kiengednek az izmaim, most már véglegesen. Erre az estére.
To_R bemutató
(Veres Kincső)

---
To_R közönségtalálkozó – Elkapott gondolatok...

...az alkotókról.
Nagyon szépen vagyok megkínozva, és nagyon szépen vagyok kímélve is.

Hogyan lakják be a saját testüket. 

A saját testünk értékeit újra kellett értékeljük.

Mindannyiunkat tágított ez a próbafolyamat. 

Minden színésznek más a belső térképe.

Egységben kezeled önmagad.

- Véletlen volt, hogy felemelted a fejed? 
- Nem, tegnap is felemeltem. 

Ez a harmadik bemutatóm. Official. Voltak még beugrások, kiugrások.

Nagyon sokszor kaptam azt az instrukciót, hogy lazulj el.

- Pali nagyon ösztönös alkotó. 
- Nem vagyok ösztönös alkotó. Nem rohangálok a természetben fel-alá. Néha rohangászok. 

Észre vett, tetten ért, és elhelyezett. 

Nagyon nagy változást látok a társulatnál, mind jelenlétben, mind frivolitásban. 

Ha találkozik Frenák Pál és az M Studió, megszületik egy különleges íz.

...az előadásról. 
Kaptak egy olyan eszközt, amellyel mindent lehet csinálni, csak táncolni nem. 

- Ti nézitek a monitort?

- Muszáj, mert ha nem, lekésem a jelenetet. 

Az eddigi előadások próbái rengeteg energiát kívántak. Itt egy jelenetbe nem kell belefeszülni, belehalni. 

- Misztifikálhatom a dolgot?
- Azt nem, végig azt mondtad demisztifikáljunk. 

Én nem szerettem ezt az analitikus-racionális gondolkodást. Hogy miért van valaki piros ruhában vagy az miért sárga. Persze jelentősége mindennek van, de nem kell mindennek megtalálni az értelmét.   

Nem lehet a végkifejletet elmondani, néha még az elejét sem.
...a világ fontos és fontosabb dolgairól. 

A legbonyolultabb spirál az egyenes.

A mozgásban a színész teste találkozik azzal a gondolattal, amit teoretikus kívülről megfogalmaz. 

Milyen menni és milyen megtörni az ívben... 

Akkor jó, ha nem tudom megfogalmazni. Ha megtudom, akkor az már illusztrál.

Ez direkt módon nem jön ide, de indirekt módon minden találkozik. 
M Studio & Compagnie Pal Frenak - To_R közönségtalálkozó
(Rancz Mónika)
 

Online Jegyvásárlás
Következő előadások