română  |  english  |  RSS Feed

Kecsevecsével zárja az évet az M Studio

Az M Studio Mozgásszínház a Kecsevecse című előadást újítja fel és tűzi műsorra december 20-án este 7 órás kezdettel.
Az előadást az M Studiónál hagyománnyá vált Rendezd magad program keretében Veres Nagy Attila, a társulat egyik alapító tagja rendezte 2013 februárjában. A Rendezd magad kezdeményezés célja, hogy az M Studio színészei egyénileg, rendezőként is bemutatkozzanak, illetve, hogy a mozgásszínházi elemek felhasználása mellett a saját ötletek és elképzelések is színpadra kerülhessenek.

Az előadás két magányos figura találkozását és előbb kíváncsi, majd kegyetlenségbe torkolló játékát mutatja be. Márton Imola rendezőasszisztens így ír a Kecsevecséről: Magunk vagyunk. Néha kimenekülnénk önmagunkból. De váratlanul felbukkan egy játszótárs. Játszunk. Bár nem együtt. Egymás ellen. Mintha egy pillanatig együtt is. Aztán valahol elveszünk a játék hevében. Szilánkokra törnek. Ledarálnak. Bábut csinálnak belőlünk. Majd új játszótárs után néznek. Újra magunk vagyunk.

Az előadásra érvényesek a Tamási Áron Színház bérletei. Jegyeket a Városi Szervezőirodában vásárolhatnak hétfőtől csütörtökig 11–16 óra között, illetve a kezdési időpont előtt egy órán át. Érdeklődni a 0267-312 104, 0728 083 336 és 0746 208 811 telefonszámokon lehet.


Jászberényi vendégjáték az M Studiónál

Az M Studio Várszegi Tibort, a jászberényi Malomszínház mozgásművészét látja vendégül, aki két egyéni produkciót mutat be december 4-én este 7 órától az Új Stúdióban.
A Bot és a Világosság világa című előadásokkal bejárta Magyarország és Erdély számos színpadát. Várszegi Tibor előadásaiban erős szerepet kap a spiritualitás mozgásban való kifejezése, előadásaira jellemző ugyanakkor a műfajok közötti könnyed váltakozás, játékosság.

„Ha a mezőn két kezeddel rátámaszkodsz a bot felső végére, eggyé válhatsz a mezővel. A karjaid a bot által a földet érik, lelked-szellemed találkozhat a földével: segít, hogy őseid-utódaid, múlt és jövő jussanak eszedbe. Nem cselekedsz, megállapodsz. Szemlélődsz a bot jelentette világközépen. Kurgán vagy, vagy Szentlélektemplom, az Atya teremtménye. Ez a bot világának a kezdete. Ha a mezőn megragadod a bot alsó végét, irányt mutatsz, vagy lesújtasz, a jelennek pillanataiban cselekedsz. A karod a levegőbe lendül, akárki-akármi van körülötted, cselekedetedben mégis magad vagy. Megváltoztatod a világod, ember vagy: Krisztusarcú vagy Júdásképű. Ez a bot világának a vége.” 

Az előadásra jegyek a Városi Kulturális Szervezőirodában kaphatók, hétfőtől csütörtökig 11-16 óra között, pénteken 11-13 között valamint előadás előtt egy órával a helyszínen. Mindenkit szeretettel várunk!

 


Újra műsoron A behajtó

Az M Studio Mozgásszínház ismét műsorra tűzi az Uray Péter által írt és rendezett A behajtó című darabot. Az előadást legközelebb szerdán, november 6-án este 7 órás kezdettel tekinthetik meg az érdeklődők az Új Stúdióban.

Az előadás a 2011/2012-es évadban nagy sikerrel vendégszerepelt a macedóniai „PANPHYS” Nemzetközi Pantomim és Fizikai Színházi Fesztivál 5. kiadásán Szkopjéban, mint egyetlen romániai meghívott. Ugyanabban az évadban A behajtót a IX. Nemzetiségi Színházak Kollokviumának a szakmai zsűrije különdíjban részesítette. „Gyönyörűség volt látni, hogy milyen hitelességgel, odaadással dolgoztak.” – mondta Sebestyén Rita, dramaturg az előadás másnapján sorra kerülő szakmai beszélgetésen. A behajtót a társulat legutóbb a 2012-es Félsziget fesztiválon mutatta be, ahol a produkció számtalan érdeklődőt vonzott a színházi sátorhoz.

A behajtó nyelvezetében is megújítja az M Studio stílusvilágát. A három színészre épülő kamaradarab (Veres Nagy Attila, Polgár Emília, Bajkó László) a fizikai helyzetek különleges értelmezésével teremt megrázó, vagy épp örömteli pillanatokat. A szocio-dokumentarista fizikai színházi előadás határoktól és beszélt nyelvtől függetlenül játszik el az összeomlás utolsó napjainak történetével. Egy nő és egy férfi egy élettérnek aligha nevezhető, ablaktalan bérházban, kilátástalan körülmények között járja tehetetlen kis köreit, amikor csönget a Behajtó. A történet a résztvevők mindegyikének bonyolult játszma-technikáját, túlélési reakcióit követi végig. Tartózkodás, provokációk, a megértés érzelmi rohamai s alkudozás az agónia küszöbén „hogy maradnánk még, ha lehetne!”

Az előadásra érvényesek a Tamási Áron Színház bérletei. Jegyeket a Városi Szervezőirodában vásárolhatnak hétfőtől csütörtökig 11–16 óra között, illetve a kezdési időpont előtt egy órán át. Érdeklődni a 0267-312 104, 0728 083 336 és 0746 208 811 telefonszámokon lehet.

 


Sepsiszentgyörgyön tart ősbemutatót Nagy József JEL Színháza

Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa lesz a helyszíne a világhírű táncművész, koreográfus Nagy József és az általa alapított Jel Színház ősbemutatójának. A Wilhelm-dalok című előadást Tolnai Ottó azonos című kötetében megjelenő versei alapján Nagy József rendezi, szereplők: Nagy József, Bicskei István.

A vajdasági Magyarkanizsán született Nagy József "Szkipe", nemzetközileg ismert nevén Josef Nadj világhírű táncművész és koreográfus. Előadásai a játék, a tánc és a színház határvonalán mozognak, de koreográfiáit leginkább a Pina Bausch nevével fémjelzett táncszínházként tartják számon. 1995-től az Orléans-i Nemzeti Koreográfiai Központ vezetője, melyet méltán tartanak a mai kortárs színházak egyik legkiválóbbjának. A belgrádi, hamburgi, Chividale-i, Perigaux-i, moszkvai Arany Maszk és UNICEF-nagydíjak után Nagy József 2001-ben elnyerte a legrangosabb európai színházi-díjat, az Európai Színházak Szövetségének Taormina nevű Európa-nagydíját (PremioEuropeo per il Teatro Taormina).

Tolnai Ottó, a Kossuth-díjas vajdasági költő, író, műkritikus és műfordító, jelenleg Palicson él. Úgy tartják, Tolnai Ottó művészetének összegzése és kiteljesedése a Wilhelm-dalok című verseskötet, ahol mindazt, amit a világról tud, az Együgyű, a Művész és a Tükör hármasának egybejátszásával jeleníti meg. Kötetének főhőse az új magyar költészet egyik ősalakjává nőtt, kajla fülű, mezítlábas, vigyori mamlasz fiú, akinek elesettségében a margóra szorultság oly jól ismert magyar gyötrelmei összegeződnek. Wilhelmbe, a vidéki Orfeuszba az emberi lét el van temetve, egyszer és mindenkorra – olvashatjuk írói lapján a kötetről.

A Jel Színház sepsiszentgyörgyi ősbemutatójára az M Studio Mozgásszínház, Sepsiszentgyörgy Város Önkormányzata és a Moira Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezésében kerül sor október 30-án, 19 órától az Új Stúdióban.

Jegyek elővételben a Városi Szervezőirodában kaphatók  (nyitvatartás hétfő–csütörtök 11.00–16.00, péntek 11.00–13.00, telefonszám: 0267 312104).


Esetlenségünk krónikája - évadnyitó bemutató

Az Esetlenségünk krónikája című bemutatóval nyitja az új évadot szeptember 27-én, pénteken este 7 órakor az M Studio Mozgásszínház. A produkció rendezője a franciaországi Yves Marc, aki rendezői munkássága mellett nemzetközileg ismert színházpedagógiai tevékenységéről, emellett a Montreuil-i Théâtre du Mouvement társigazgatója.

Az előadás az M Studio és az Andrei Mureşanu Színház közös produkciója, amelyben 11 színész hívja életre az eseményeket, hagyományos értelemben vett történet nélkül. A rendező elmondása szerint egy sokszínű krónikát láthatunk majd, amelyet lapozva mindig új dolgokra bukkanunk, minden oldal tartogat valami meglepetést. Yves Marc az előadást saját tapasztalataiból, illetve a színészek improvizációiból, ötleteiből építette fel, az esés motívuma köré. Az egymást követő jelenetek kollázsszerűen kapcsolódnak egymáshoz, a zuhanás, esés témájának lehetőségeit sorakoztatva fel. Az esést összefüggésbe hozhatjuk a gravitációval, de más szempontokat is figyelembe vehetünk. Milyen lehet egy esés pszichológiai, szociális, morális, esetleg neurológiai értelemben? Ennek a kérdésnek a körüljárása remek lehetőséget nyújt olyan képek feltárására, amelyek felett a hétköznapi életben átsiklottunk volna. Az előadás érzelmek és hangulatok széles skáláját járja be, komikus, másutt megdöbbentően drámai, abszurd, vagy éppenséggel lírai jeleneteken keresztül.

A gravitáció megtanított bennünket arra, hogy magától értetődőnek tartsuk eséseinket. Azt viszont, hogy mi késztet valakit a talpra állásra, kitartásra és honnan származhat a remény, saját magunknak kell megfejtenünk – állítja Yves Marc rendező.

A bemutatóra érvényesek a Tamási Áron Színház Ábel-bérletei (5 lejes helyjeggyel), jegyek a Városi Kulturális Szervezőirodában kaphatók, hétfőtől csütörtökig 11-16 óra között, pénteken 11-13 között valamint előadás előtt egy órával a helyszínen. Az előadás létrejöttét támogatta a és az


KAMPF – az évad utolsó bemutatója

Fehér Ferenc, budapesti Lábán Rudolf- és Hevesi Sándor-díjas koreográfus rendezésében jött létre az évad utolsó bemutatója az M Studiónál. Fehér Ferenc első alkalommal rendez erdélyi társulatnál, magyarországi előadásai számos nemzetközi színházfesztiválon nagy sikerrel szerepelnek. A rendező-koreográfus állandó alkotótársa Kovácsovics Dávid zeneszerző, fénytervező, akihez ez alkalommal Bocskai Gyopár jelmeztervező társult.
Az előadás címe KAMPF, melynek jelentése: harc, azaz protokolláris küzdelem a ranglétrán való felfelé jutásért. Ebben a küzdelemben nincs jutalom, csak mindennapi, folyton változó játszmák, melyekkel mindannyian szembesülünk. Az előadás a kortárs tánc nyelvét használva, játékos formában jeleníti meg hétköznapi vívódásainkat, gúnyolódással, hatalmi játszmákkal szembeni kiszolgáltatottságunkat. Bárki lehet megalázott, az óriásokból is válhatnak kisemberek – ám, a rendező elképzelésében, e harcot célszerűbb játékként, jókedvűen felfogni.
Az előadásban először lép színpadra az M Studio társulatának új tagja, Bokor Andrea, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem mesterképzős hallgatója.
Az előadás létrejöttét támogatta a 
 

Bemutató időpontja: június 7, péntek este 7-től, valamint június 8, szombat, este 7. Az első bemutatóra a Mecénás-bérlet és a Tamási I bérlet, a másodikra a Tamási II bérlet érvényes, ingyenes helyfoglalás ellenében, valamint jegyek is válthatók a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér 1., 0267-312104). Az előadások helyszíne az Új Stúdióterem.
További előadás: június 17, hétfő, este 7-től.


Magyarországi turnén az M Studio Mozgásszínház

Májusban Debrecenben és Budapesten turnézik az M Studio Mozgásszínház, az elmúlt évad két kiemelkedő produkciójával, a Mint a fagyöngy valamint A per című előadásokkal.

 A Gemza Péter által színre vitt Mint a fagyöngy című előadásért a rendező a XXIV. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján a szöveg, a mozgás, a díszlet, a látvány és a hangzásvilág szerves egységét megteremtő munkájáért egyéni díjban részesült. Az előadást a debreceni Csokonai Színház nagytermében május 14-én valamint 15-én este 7-től tekinthetik meg az érdeklődők.

A pert Kafka azonos című regényéből kiindulva rendezte Barta Dóra koreográfus, az előadás most látható először Magyarországon, a budapesti Bakelit Multi Art Centerben, május 16-án és 17-én este 8 órától.

A turné létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


Két új előadás készül áprilisban az M Studiónál

Júniusra és szeptemberre tervezett bemutatók előkészületei zajlanak áprilisban az M Studio Mozgásszínházban.

A hónap elején Yves Marc franciaországi rendező-koreográfus vezetésével két hetes workshopon vesznek részt a társulat tagjai, mely a szeptemberben bemutatásra kerülő közös produkciót készíti elő. Yves Marc a Montreuil-i Theatre du Mouvement társigazgatója, színházpedagógus, aki számos nemzetközi kurzust és színésztréninget tart, Etienne Decroux-tól tanult pantomimet Párizsban. Sajátos színházi világa a színész klasszikus művészetét egyesíti a kortárs pantomimmel, a mozgások valamint gesztusok dramatizálása által. A M Studiónál rendezett előadás több szempontból is premiernek számít: ez lesz a világhírű koreográfus első romániai bemutatója, mely koprodukcióként, az M Studio és a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház együttműködése folytán valósul meg. A bemutató tervezett időpontja 2013. szeptember vége.

Hónap végén folytatódnak Fehér Ferenc, Hevesi Sándor- és Lábán-díjas budapesti koreográfus vezetésével a KAMPF (Harc) című előadás próbái, melyből a sepsiszentgyörgyi közönség a Kulturális Nyílt Napok alkalmával már láthatott egy rövid ízelítőt. Az előadás tervezett bemutatója június 8.

Áprilisban folytatjuk diákelőadás-sorozatunkat is, melynek keretében 18-án, csütörtökön este 7-től a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákbérletesei A per (rendező: Barta Dóra) című előadásunkat tekinthetik meg. Továbbra is műsoron a Veres Nagy Attila, társulatunk színésze által rendezett Kecsevecse, melyet április 6-án, szombaton valamint 14-én, vasárnap láthat a közönség. Az előadások helyszíne az Új Stúdióterem.


Nyílt nap az M Studiónál

A Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat nyitórendezvénye, a Kulturális Nyílt Napok keretében március 23-án, szombaton az M Studio Mozgásszínház is nyílt napot rendez.

Délelőtt 11 órától Fehér Ferenc, budapesti Lábán- és Hevesi Sándor díjas koreográfus tart nyílt próbát az M Studio társulatával. A tervek szerint júniusban bemutatásra kerülő KAMPF munkacímű táncelőadás alkotófolyamatába nyerhetnek bepillantást az érdeklődők az Új Stúdió nagy próbatermében (Szabadság tér 1. szám).

Este 8-tól pedig a társulat hét éves történetének vetítéssel egybekötött bemutatóját, valamint több neves mozgás- és táncszínházi alkotó előadásfelvételeinek részleteit tekinthetik meg az Új Stúdió előcsarnokában. Nagy József, Pina Bausch, a DV8 társulat valamint más elismert magyarországi és romániai koreográfusok és rendezők munkáiból vetítünk beszélgetéssel egybekötött részleteket.

A nyílt nap koncepciója hasonló a Múzeumok éjszakája rendezvénytípusához, amely a létező programok mellé hozzáférhető, színes, rövid, érdekes és sok esetben nem konvencionális kisrendezvényeket rendel, ezáltal szélesebb közönséget szólítva meg.

Programjainkra a belépés ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt! A nyílt napok részletes programját megtalálják a sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal honlapján.
 


Műsorváltozás! A per helyett Kecsevecse

Értesítjük kedves nézőinket, hogy a március 7-re, csütörtökre tervezett A per című előadás betegség miatt elmarad.
Helyette legújabb bemutatónk, a Veres Nagy Attila által rendezett Kecsevecse lesz látható.
A már megvásárolt jegyek a Városi Szervezőirodában visszaválthatók, illetve értékesíthetők a műsoron levő előadásra. Az előadásra szeretettel várjuk bérletes nézőinket is!
Megértésüket köszönjük!  
 


Kecsevecse - a Rendezd magad program új bemutatója

Február 9-én, szombaton kerül sor az M Studio legújabb, Kecsevecse címet viselő bemutatójára. Az előadást az M Studiónál hagyománnyá vált Rendezd magad program keretében Veres Nagy Attila, a társulat alapító tagja rendezte. A Dávid Péter által rendezett Születésnap és a Szekrényes László rendezésében létrejött MDV című előadások után most Veres Nagy Attilát ismerheti meg új oldaláról a közönség.
Az előadássorozat célja, hogy az M Studio színészei egyénileg, rendezőként is bemutatkozzanak, illetve, hogy a mozgásszínházi elemek felhasználása mellett a saját ötletek és elképzelések is színpadra kerüljenek. Márton Imola rendezőasszisztens ajánlója az előadásról:

Magunk vagyunk. Néha kimenekülnénk önmagunkból. De váratlanul felbukkan egy játszótárs. Játszunk. Bár nem együtt. Egymás ellen. Mintha egy pillanatig együtt is. Aztán valahol elveszünk a játék hevében. Szilánkokra törnek. Ledarálnak. Bábut csinálnak belőlünk. Majd új játszótárs után néznek.
Újra magunk vagyunk.
 
 


Mozgástréning - meghosszabított jelentkezési határidő

Az M Studio művészeti vezetője, Uray Péter mozgástréninget tart felsőfokú végzettséggel rendelkező színésznők, táncosnők számára. A két alkalomból álló tréning új időpontja 2013. február 9.

A jelentkezéshez szükséges iratok: szakmai önéletrajz (lehetőség szerint fotó-melléklettel) és motivációs levél.
Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy kötelező a román és valamely idegen nyelv (legalább alapfokú) ismerete.

A meghosszabított jelentkezési határidő: 2013. február 5. A jelentkezéseket az office@m-studio.ro email-címre várjuk, érdeklődni a 0728 234500 telefonszámon lehet.
 


Mozgalmas január az M Studiónál

Miközben február elejére tervezett bemutatónk, a Veres Nagy Attila (a társulat alapító tagja) által rendezett Kecsevecse című előadás próbái is zajlanak, az év első hónapja rendkívül mozgalmasnak ígérkezik.

Január 6-án, vasárnap este 7-től újra megtekinthető lesz a 2010-2011-es évad legsikeresebb előadása, a Mihai Măniuțiu által rendezett Othello és hőn szeretett Desdemonája című tragikomédia, Györgyjakab Enikő és Györgyjakab András főszereplésével. Továbbra is műsoron a 2011-2012-es évad díjazott produkciója, a Gemza Péter által rendezett Mint a fagyöngy, melyet január 5-én valamint 19-én este 7 órától ismét megtekinthet a sepsiszentgyörgyi közönség. Az előadás ezt követően magyarországi meghívásnak eleget téve január 23-án és 24-én a budapesti Szkéné Színházban vendégszerepel. A turnét követően a nagy érdeklődésre való tekintettel legújabb bemutatónkból, az Uray Péter művészeti vezető által rendezett Szentivánéji álomból diákelőadást tartunk, melyet január 28-án, hétfőn délután 18 órától elsősorban diákoknak, diákbérleteseknek ajánlunk.

Előadásaink helyszíne változatlanul az Új Stúdióterem, az Ábel-bérletek érvényesek, jegyet vásárolni és előjegyezni a Városi Szervezőirodában lehet.

 Technikai eszközfejlesztés a Bethlen Gábor Alap támogatásával

A Bethlen Gábor Alap támogatásával decemberben sor került az M Studio technikai eszköztárának fejlesztésére, amely során a társulatnak sikerült beszereznie egy Photon LX 144-es típusú fénypultot. .

Az eszközfejlesztés létfontosságú előrelépés az M Studio életében, a társulat működésének kiegyensúlyozottabbá és függetlenebbé tételében. A megvásárolt fénypultot először a december 19-i A per c. előadásban fogja használni a társulat.

A decemberi beruházást januárban további kisebb technikai eszközök beszerzése követi majd, amelyre szintén a Bethlen Gábor Alap támogatásával fog sor kerülni.

A beruházás létrejöttét támogatta: Előadások az Új Stúdióteremben

Decembertől az Új Stúdióteremben játszik az M Studio

Az M Studio előadásai, a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házában való játszási körülmények ellehetetlenülése miatt, decembertől a Tamási Áron Színház Új Stúdiótermében lesznek láthatóak.

Kezdési időpont változatlanul este 7 óra, jegyeket a Városi Kulturális Szervezőirodában vásárolhatnak, illetve előadás előtt a helyszínen.

Decemberi játékrendünket megtalálják a Műsorrend menüpontban.

 


Amit akartok... az Udvarhely Tánc- műhely vendégjátéka

Az Udvarhely Táncműhely Amit akartok... avagy előjáték a Vízkereszthez című előadását mutatja be Sepsiszentgyörgyön

A produkció, melyet Uray Péter, az M Studio művészeti vezetője rendezett, november 27-én, kedden este 7-től lesz látható a Lajtha László Stúdióteremben,

Az előadás alapjául szolgáló műben a vágy, amely a szerelmeseket hajtja, lányos arcú fiút és fiús arcú lányt varázsol eléjük. Shakespeare szerelmi történetének néhány napja alatt minden a visszájára fordul. A szerelmesek alámerülnek a kín bugyraiba, majd onnan felbukkanva észreveszik, amit a káprázat addig eltakart szemeik elől.

Játék a szerelemről. A harcokról, amiket egymásért s néha egymás ellen folytatunk. Játék magáról a játékról, amely mindig örömet szerez.
Az értelmezés újabb síkját kereső mozgásszínházi játék a shakespeare-i mű egyedi olvasata, amely a táncszínházi tapasztalatok és a mozgásszínházi eszköztár elemeinek találkozásából születik meg.

Az előadásra jegyek a Városi Szervezőirodában kaphatók, hétköznapokon 11-16 óra között, valamint előadás előtt a helyszínen.
 


Shakespeare mozgásban – Szentivánéji álom bemutató

Negyedik alkalommal készül Shakespeare-műből kiindulva, Uray Péter művészeti vezető rendezésében előadás az M Studiónál

Uray Péter rendező elmondása szerint a darab rendkívül izgalmas, réteges szerkezete lehetőséget kínál különféle regiszterek megmutatására. A hatalom, a „felnőttek” világa, valamint az elnyomottak, a fiatal szerelmesek szembenállásából egyfajta generációs probléma is kibontakozik. A fiatalok a Shakespeare-i erdőben beavatáson, alapvető változásokon esnek át. Központi kérdés, hogy ez az erős megrázkódtatás elegendő-e ahhoz, hogy a szereplők az őket körülvevő világon is változtassanak. Az ösztön, az emberi működés akaratos, folyondárszerű eleme szintén meghatározóan fontos szereplője a Szentivánéji álom mozgásszínházi megfogalmazásának.

Az előadást az erőteljes, impulzív mozgások valamint a csendes, visszafogott történések váltakozása jellemzi, melyek során egy természetfölötti, angyali világot is kibontakozni láthatunk. A mozgás nyelvén megszólaló előadás a szöveg mögöttesét tárja fel. Megjeleníti mindazt, ami szavak nélkül is érthető és érezhető mindannyiunk számára.

Bemutató időpontja: 2012. november 8., csütörtök, este 7 órától (Tamási Áron I bemutatóbérlet érvényes), valamint 2012. november 11, vasárnap, este 7 órától (Tamási Áron II bemutatóbérlet érvényes), a sepsiszentgyörgyi Lajtha László Stúdióteremben.
 


 

Lendületes évadkezdés az M Studiónál

Új előadás próbáival és fesztiválszerepléssel kezdi az évadot az M Studio Mozgásszínház

A Félsziget Fesztivál Művésztelepén nagy népszerűségnek örvendett az M Studio színészei által tartott mozgás-workshop, a tűztánc-bemutató valamint a több, mint 150 érdeklődőt vonzó A behajtó című előadás. A társulat így új energiákkal, Orbán Levente személyében egy új taggal is bővülve kezdi a 2012-2013-as évadot.

A Shakespeare-sorozat folyatásaként augusztus végétől zajlanak Uray Péter vezetésével a Szentivánéji álom című előadás próbái. A produkcióban az M Studio társulata 4 vendégszínésszel egészül ki, akik közül Sânziana Tarța bukaresti színésznővel A per  című előadásban már találkozhatott a sepsiszentgyörgyi közönség. Uray Péter rendező-koreográfus társalkotói az előadás létrehozásában Carmencita Brojboiu díszlettervező valamint Sándor L. István dramaturg. Az előadás tervezett bemutatójának időpontja november eleje.

Az új évadban ismét számos fesztivál- és vendégjáték-meghívásnak tesz eleget a társulat. Így október elején a gyulafehérvári nemzetközi színházi fesztiválra kapott meghívást az Othello és hőn szeretett Desdemonája című előadás, Mihai Măniuțiu rendezésében, novemberben pedig az ez évben Nagyváradon megrendezésre kerülő Interetnikai Színházi Fesztiválon vesz majd részt a Mint a fagyöngy. A tervek szerint az évadban sor kerül a Gemza Péter rendezésében létrejött produkció budapesti, pécsi valamint jászberényi vendégjátékára is. Félszigeten az M Studio

Az M Studio aktív résztvevője lesz az idei Félsziget Fesztiválnak.

A Művésztelep programjának leghangsúlyosabb szereplői idén a sepsiszentgyörgyi mozgásszínház tagjai. Az M Studio színészei a fesztivál teljes időtartama alatt mozgásszínházi workshopot tartanak, amely keretén belül az érdeklődők belekóstolhatnak a kontakt tánc, a kontakt improvizáció, az akrobatika és a Tai Chi alapjaiba.

A workshop mellett az M Studio társulata két közkedvelt produkcióját is bemutatja a Félszigeten: augusztus 24-én, pénteken este 9 órától a Tűztánc című improvizációs tűzbemutató, augusztus 26-án, vasárnap délután 6 órától pedig A behajtó című fizikai színházi előadás lesz látható. 
 


Díjat nyert a Mint a fagyöngy Kisvárdán

A társulat munkája a színházi szakma és a kritikusok elismerését egyaránt kiérdemelte

Az M Studio a Mint a fagyöngy című előadással vett részt a Magyar Színházak XXIV. Kisvárdai Fesztiválján, ahol a társulat munkája a színházi szakma és a kritikusok elismerését egyaránt kiérdemelte. A kilencnapos seregszemlén huszonnyolc magyarországi és határon túli társulat összesen harminchat előadása volt látható.

A számos pozitív visszajelzés mellett a szakmai zsűri (Csikos Sándor színművész, Jeles András rendező, Kulcsár Edit dramaturg, Dr. Várszegi Tibor kritikus-esztéta és Zappe László kritikus) a szombat esti díjátadáson Gemza Pétert, a Mint a fagyöngy rendezőjét a szöveg, a mozgás, a díszlet, a látvány és a hangzásvilág szerves egységét megteremtő rendezői munkájáért egyéni díjban részesítette.

A fesztiválszereplést követően Bóta Gábor így írt az előadásról: „Kényszerhelyzetben összezártságról, a szabadság múlhatatlan igényéről, a vízhez hasonló létszükségletéről, tűrésről, szenvedésről, próbatételek sorának kiállásáról szól gyönyörűen. (…) Próza és tánc tökéletesen természetes keveréke. Gemza Péter rendező által gondosan megkomponáltak a kis rezdülések, szemvillanások is. Költői szépségű, zsigeri élményt jelentő előadás.” 
 


Évadzáró előadások

Hetedik évadát zárja sikerrel az M Studio Mozgásszínház.

A társulat idei három bemutatója közül kettőt a színházi évad vége előtt újra megtekinthet a sepsiszentgyörgyi közönség: pénteken, június 15-én Franz Kafka A per című, Barta Dóra által rendezett előadás lesz műsoron, míg hétfőn, június 18-án utoljára látható az Isten szeme címmel, Tar Sándor művei alapján Rácz Attila által készített előadás. Az Isten szeme az alkotók vallomása szerint azt a társadalmi diskurzust szorgalmazza, mely a közös múlt felvállalásának lehetőségét, a bűnök beismerése mellett, a megértés és megbocsátás eseményeként is lehetővé teszi.

Az évad méltó lezárásaképp kedden, június 19-én este 7 órától a 2008 óta szinte folyamatosan játszott Romeo&Julia című, Uray Péter által rendezett mozgásszínházi előadást láthatja újra a sepsiszentgyörgyi közönség. Az előadás áprilisban nagy sikerrel szerepelt a Craiova-i Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, ahol Ian Herbert, a Nemzetközi Kritikusszövetség tiszteletbeli elnöke így írt róla: „Az Uray Péter társulata által ebben az előadásban használt modern tánc és harcművészetek ötvözete nagyszerűen kiemeli Verona utcáinak erőszakosságát és a középpontban levő szerelmi történet gyengédségét egyaránt.” Az előadásban Capulet szerepét Györfi Csaba, az Udvarhely Táncműhely meghívott táncosa játssza.

A társulat a hagyományokhoz híven idén is részt vesz a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, ezúttal a februárban bemutatott, Gemza Péter által rendezett Mint a fagyöngy című előadás kapott meghívást a találkozóra, ahol június 22-én lesz látható a kisvárdai Rákóczi Stúdióban.


 

A pert mutatja be az M Studio

Franz Kafka A per című regényéből kiindulva készül új bemutatóra az M Studio társulata.

Az előadást Barta Dóra, magyarországi rendező-koreográfus jegyzi, alkotótársai Réczei Tamás dramaturg, Kiss Julcsi díszlet- és jelmeztervező, Katonka Zoltán zenei szerkesztő valamint Márton Imola konzultáns.

Az előadás a váratlan-alaptalan támadásnak kitett kafkai főhős, Josef K. menekülési kísérleteit állítja színpadra. A megingathatatlannak hitt biztonság elvesztése a főhőst korábbi önmagán való túllépésre kényszeríti. Kitörési próbálkozásainak képzeletbeli segítőjeként jelenik meg a Nő, aki az alkotók értelmezésében egyaránt anya, feleség és az érzékiség megtestesítője.

Noha Kafka regénye helyenként nehézkesnek, szikárnak tűnhet, a könyv lapjain létrejövő erős konvenciókra épülő, szürreális világ zsigerileg foglalkoztatta a rendezőt. A fülledt, nyomasztó légkört lírai jelenetekkel ellenpontozza az előadás, mely így túlmutat a reménytelen megsemmisülésen.

Barta Dóra a klasszikus balett eszköztárának kortárs tánc- és mozgáselemekkel való elegyítésével, az így létrejövő egyedi mozgásnyelvvel kísérletezik. Ezt az előadásban a hagyományos prózai színház elemei, azaz Kafka műveiből vett párbeszéd- és prózarészletek is kiegészítik.

A bemutató időpontja június 9, szombat, este 7 óra, helyszín a sepsiszentgyörgyi Lajtha László Stúdióterem. További előadások: június 11 és 15, este 7-től. 


Csehov helyett Kafka

Új bemutató próbái zajlanak az M Studiónál

Az évad elején Csehov – Negyedik felvonás címmel meghirdetett előadás helyett Franz Kafka A per című regénye alapján készül új bemutató az M Studiónál.

Az előadást Barta Dóra, magyarországi rendező-koreográfus jegyzi, aki először dolgozik együtt a társulattal. A produkcióban az M Studio állandó társulata mellett három vendégszínész is látható lesz. A pert a tánc, a mozgás és a szöveg nyelvének sajátos elegyítésével feldolgozó előadás bemutatójának időpontja: június 9, este 7 óra.

Utóirat: A produkció díszletéhez még mindig gyűjtjük az újságokat! Ha tehát van otthon fölösleges újságotok, folyóiratotok, hozzátok be az M Studio székhelyére, a Kultúrházba!

 


 Archívum

© Copyright: M-Studio, 2008. Webdesign: http://www.voidart.ro/